"Kouzlo vlastního domova"

19. července 2024

Domov bez zámku je pro všechny dobře známou organizací. Čím vším se ale odlišujeme od mnohých jiných organizací podobného typu je především šíře našeho záběru a filozofie naší práce. Poskytujeme tři pobytové, dvě ambulantní a jednu terénní službu. Celkem tak máme registrovaných šest sociálních služeb, což není úplně málo. O to je však nabídka našim klientům komplexnější a dává jim optimální podmínky pro svůj vlastní rozvoj.

Pro registraci naší nejmladší terénní služby Podpora samostatného bydlené jsme se rozhodli v roce 2020, kdy nás začali naši stávající klienti pobytových služeb “přerůstat”. Osamostatnili se natolik, že dosavadní nabízené služby už v takovém rozsahu nepotřebovali a toužili po svém vlastním novém životě. Rádi bychom i vám službu Podpora samostatného bydlení blíže představili.

ilustrační obrázek

Tato služba poskytuje v předem domluvených časech nasmlouvané asistence v životních oblastech, které klient nezvládá, nebo se v nich necítí dostatečně jistý. A to vždy ve vlastních domovech, pronajatých bytech, pečovatelských domech či ubytovnách. Služba necílí pouze na klienty Domova bez zámku, ale je k dispozici všem, kteří ji potřebují, a to v okruhu 32 km od Náměště nad Oslavou.

Představte si, že máte hendikepované dítě a celý život se o něj staráte. Má tak vše, co potřebuje. Soukromí, lásku, rodinné prostředí, zázemí bezpečného domova, svůj klid a komfort. Síly však s přibývajícím věkem každému dochází a představa toho, co bude dál, je pro každého jistě nepříjemná. Máte tak dvě možnosti. Buď se porozhlédnout po pobytové službě, v lepším případě transformované, kde vaše dítě dostane jednolůžkový pokoj, asistenti budou úžasní a budou se k němu chovat s úctou, respektem a povedou jej k samostatnosti a kvalitnímu životu. Dostane se však do cizího prostředí, kde bude muset bydlet s dalšími 5 lidmi. Jeho zvyky i přes všechny snahy personálu někdy budou muset ustoupit zvykům a programu ostatních.

Druhou možností může být postupná příprava vašeho dítěte na samostatný život, kdy buď “vyletí z hnízda”, nebo v něm zůstane spolu s vámi. Bude ale pořád DOMA. A to za pomoci služby Podpora samostatného bydlení.

Naše asistence jsou vždy šité na míru konkrétním potřebám a schopnostem klientů. Někde pomáháme a podporujeme klienty při vaření, nakupování a vedení domácnosti, někde pomáháme s hospodařením s penězi, jednání na úřadech, nebo doprovázíme k lékařům. Pomáháme s trávením volného času či zvládání osobní nepohody. Okruh našich činností je velice rozmanitý. Co je pro nás ale stěžejní je absolutní respektování soukromí klientů a způsobu jejich stylu života.

Dovolte mi na závěr uvést krátký příběh našeho nově přijatého klienta, pojmenujme jej třeba pan Petr. Který se do Domova bez zámku nastěhoval nejprve do chráněného bydlení, kdy řešil velice obtížné životní období.

Pan Petr se zpočátku moc neprojevoval, byl spíše uzavřený bez jakéhokoliv zájmu, hodně spal a vůbec nevycházel z pokoje. Díky obrovské snaze a podpoře pracovníků se mu podařilo postupně vracet k normálnímu životu. Nejprve se zapojoval do práce v rámci chodu domácnosti, měl za úkol třeba sečení trávy. Našel si také práci v chráněné dílně a postupnými krůčky se osamostatňoval. Ve stále méně oblastech a činnostech nás potřeboval a služba chráněného bydlení pro něj začala být all inclusive dovolenou.

A tak jsme ve spolupráci s domácností rozjeli další akci, cestu k novému životu. Podali jsme žádosti o sociální bydlení a čekali co bude dál.

A podařilo se. Pan Petr získal sociální byt a my jsme začali pracovat na plánu přechodu do nového života. Pomohli jsme mu vyřídit všechny úřední záležitosti spojené se získáním bytu, nakoupit vybavení, vše nastěhovat a postupně se zabydlet. Zpracovat všechny obavy a strachy a hledat řešení pro něj často neřešitelných situací. Největším strašákem pro něj bylo to, že bude najednou na vše sám.

Sám nikdy pan Petr nebude, má za sebou tým pracovníků Podpory samostatného bydlení, kteří jej vždy v případě potřeby podrží, podpoří a ukážou mu cestu, kterou se může vydat.

V současné době za panem Petrem naše asistentky dochází dvakrát do týdne. Pomáhají mu s vedením domácnosti, vařením, s finančním plánováním. Pan Petr si užívá svého nově získaného života, svého soukromí, své svobody.

V Podpoře samostatného bydlení máme k dispozici stále volné kapacity a můžeme pomoci i dalším lidem. O naší službě se dozvíte více na webových stránkách Domova bez zámku nebo můžete kontaktovat Lenku Sobotkovou, vedoucí úseku pobytových a terénních služeb na telefonním čísle 603 153 703.

Lenka Sobotková

Sdílet na Facebooku